fbpx

COVID19 – esélyesebb-e a komoly szövődmény, ha hullik a hajad?

Fórumok RENDELŐ Hajbiológia és tudományos témák COVID19 – esélyesebb-e a komoly szövődmény, ha hullik a hajad?

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1129
  blankcolumbo
  Felhasználó

   Sziasztok!

    

   Napokban két cikken akadt meg a szemem:

   ezen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7228378/

   és ezen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32301221/

    

   Zanzásítva: megfigyelték, hogy a kórházakban jelentősen több férfit kezelnek a COVID-19 súlyos szövődményeivel, mint nőt, illetve azt, hogy nagyon kevés az ellátásra szoruló gyermek.

    

   Kis összefoglaló a vírusról:

   A COVID-19 járvány, amiről már mindannyian tudomást szerezhettünk, a SARS-CoV-2 névre hallgató koronavírus okozza, ami a II. típusú pneumocytákat (tüdősejteket) támadja. A vírusnak két fehérjének a jelenléte szükséges a célba vett sejtek felszínén.

   Az egyik ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2) névre hallgat, ami lényegében „dokkolja” a vírust, és aminek mentén behatol a sejtekbe. Ha a vírus egy hajó, és az ACE2 a kikötő, mi a horgony? A vírus felszínét borító tüske fehérjék, ám ezeknek az élesítéséhez (a horgony „leeresztéséhez”) szükséges egy másik fontos fehérje jelenléte a tüdősejten.

   Ez a másik a TMPRSS2 (transmembrane protease serine 2).  Ez az a fehérje, ami élesíti a vírus tüske fehérjéit, alkalmassá téve azokat az ACE2-be való csatlakozáshoz.

    

   És itt jön a lényeg: a TMPRSS2 mennyiségét a sejtek felszínén az androgén receptor, AR szabályozza. Az AR felel a férfihormonok észleléséért, és az ezek jelenlétére adott válaszreakciókért. Értsd: minél aktívabb az AR, annál nagyobb a TMPRSS2 jelenlét a tüdősejteken, arányosan annál több az esetleges „élesítése” a SARS-CoV-2-nek, és annál nagyobb hatékonysággal foglalja el a tüdősejteket, súlyosbítva az ebből eredő tüdőgyulladás mértékét.

    

   Feltételezik, hogy férfiaknál megfigyelhető magasabb férfihormon szint, és magasabb AR szint magyarázattal szolgálhat az erősebb nem körében észlelt gyakoribb súlyos megbetegedésekért. Feltételezik, hogy létezhet egy veszélyeztetettebb réteg a férfiak között, akik az örökölt, fokozott androgén érzékenységük eredményeként még nagyobb kanállal kapnának a COVID-19 áldásából. Szerencséjükre roppant egyértelmű jelei vannak a fokozott androgén érzékenységnek, és itt rejlik a magyarázat, hogy mit is keres ez a bejegyzés egy elsősorban hajhullással foglalkozó fórumon.

    

   Az androgén alopécia, vagy FÉRFIAS KOPASZODÁS, az indokolatlan androgén válaszra való hajlam egyik leglátványosabb jele. Az elmélet szerint, a férfias kopaszodásban érintett férfiak tüdejében magasabb lehet a vírus élesítését végző fehérjék száma, ezzel fogékonyabbá téve őket a súlyos megbetegedésre. Spanyol orvosok úgy találták, hogy a 41 férfiból, aki kórházi ellátásra szorult COVID-19 fertőzöttsége miatt, 29 mutatta a férfias kopaszodás határozott jeleit. Sajnos nem volt lehetőségük, a helyzetre való tekintettel, felmérni, hogy a betegek közül hányan szednek androgén jelút szabályzást módosító gyógyszert.

    

   Fontos kapocs lehet az androgén jelút, illetve a COVID-19 súlyossága között. Ha bebizonyosodik, akár az anti-androgének, vagy 5-alfa-reduktáz blokkolók is átminősülhetnek COVID-19 ellenes szerekké.

   Ti mit gondoltok? Olvastatok hasonlóról mostanában? Van oka megijedni annak, akinek hullik a haja? Szedtek bármilyen 5-alfa-reduktáz blokkolót, esetleg keményebb AR-blokkolót?

  1 / 1 bejegyzés megtekintése
  • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
  HIRDETÉS

  Hírlevél

  Üdvözlünk újra!

  Jelentkezz be a fiókodba

  Új fiók létrehozása

  Fill the forms below to register

  Jelszó visszaállítás

  Kérlek add meg a felhsználóneved vagy email címed az új jelszó beállítása miatt