Ma már egyre több fiatal szájából lehet hallani, hogy „nem kérek, mert fogyókúrázom”, ami sajnos lehet, hogy túl korai, de nem meglepő. A magyar lakosság mintegy 62%-a túlsúlyos, további 27%-a pedig elhízottnak mondható, ami nagyon ijesztő arány. Ennek oka a táplálkozási zavarokban rejlik, kezdve azzal, hogy rendszertelenül, és főként túl zsírosakat eszünk már fiatal korunkban is. Ugyancsak elterjedt itthon is a gyorséttermek sűrű látogatása, mely szintén nem tesz jót.
Természetesen ezzel a problémával foglalkozni kell, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Az internet és a különböző bulvár lapok telis tele vannak olyan fogyókúrás módszerekkel, melyek ugyan gyorsan mutathatnak eredményt, mégis inkább káros hatással vannak, minthogy segítenének.
A fogyókúrához elsősorban magas önuralomra és kemény rendszerezésre van szükség. De felejtsük el a különböző, méreg drága bogyók szedését, és a „ne együnk semmit x napig” tanácsokat is! A szervezetünknek ugyanis szüksége van a napi energia-bevitelre, csak épp az nem mindegy, hogy minek fogyasztásával tesszük ezt. A rendszeres és megfelelő étkezés kialakításával remek eredményeket érhetünk el. Ha viszont egyszer napokig nem eszünk, majd utána úgy gondoljuk, hogy most megérdemlünk pár napi egészségtelen kosztot, ezzel nagy bajba keverjük szervezetünket. Étkezési zavarok alakulhatnak ki, melyek az egész szervezetünkre veszélyekkel fenyegethetnek.
Fogyókúra alatt is ügyelni kell a megfelelő vitamin és ásványianyag bevitelre
A túlságosan lecsökkentett kalória-bevitel a haj növekedési ciklusát is megzavarja, mivel a fejbőr keringése romlik. Hajunk először csak fénytelenné válik, de a hirtelen fogyás, kalória-megszorítás és az időközben kialakuló fehérje- és vashiány okozta alacsony ferritin szint a haj lassú elvékonyodásához vezet és hamar hajhullás alakulhat ki. Ha étkezési problémáinkat nem orvosoljuk, és nem váltunk át kiegyensúlyozott táplálkozásra, sajnos a hajhullás állandósulhat is. Ezért fontos, hogy megfelelő vitamin és ásványianyag kerüljön bevitelre szervezetünkbe fogyókúrázás közben is.
A haj egészségéhez szükséges B-vitamin, folsav, biotin, cink, kén, magnézium és a vas utánpótlásáról kell elsősorban gondoskodnunk fogyókúra alatt, hogy elkerüljük a hajhullást. Étkezés során részesítsük előnyben a zöld leveles növényeket, a nyers vagy párolt zöldségeket, Fogyasszunk B-vitaminban gazdag gabonaféléket, hüvelyeseket és a sok vasat tartalmazó sóskát, retket, diót, mogyorót, spenótot, céklát, brokkolit és vörös bogyós gyümölcsöket.
Bármilyen okból kifolyólag tapasztalunk hajritkulást érdemes szakértő segítségét igénybe venni. A fent említett helyzetben, ha időben kiderítjük, hogy hajhullásunk okozója a fogyókúra, akkor elég lehet az odafigyelés, és a normális étrend elkezdése ahhoz, hogy visszaálljon szervezetünk egyensúlya, beleértve hajunk állapotát is.